Wat een gekke tijd hebben we allemaal achter de rug? Heel wat (kwetsbare) kinderen zijn op allerlei manieren hard geraakt door deze crisis. Kinderen en jongeren (en ook wij) kijken uit naar de zomer. Een zomer waarin ze willen spelen. Maar ook een zomer waarin ze zich willen voorbereiden om in september schitterend aan de start te staan van een nieuw schooljaar.  Schitterend omdat ze zich goed voelen, schitterend omdat ze zich sterk en zelfverzekerd voelen om nieuwe dingen te leren, schitterend omdat elk kind het verdient om te schitteren!

Via zomerscholen proberen we daar aan te werken. We zoeken daarom mensen met didactische en pedagogische expertise om les te geven. Minstens de helft van de tijd op een zomerschool gaat naar activiteiten die gelinkt zijn aan onderwijsdoelen. Ben jij die leraar of leraar in opleiding of gepensioneerde leraar die we zoeken? Of diegene die ooit een lerarenopleiding volgde maar een zijspoor insloeg en het nu wel heel fel voelt kriebelen? Meld je aan!

Daarnaast zoeken we ook vrijwilligers om het verrijkingsaanbod van zomerscholen in te vullen. Dat verrijkingsaanbod bestaat uit activiteiten met een meer sportieve, speelse, persoonlijke, socio-emotionele, culturele… insteek. Sportmonitoren, kunst-en cultuurliefhebbers, creatieve duizenpoten… Meld je aan!

En uiteraard zijn er de honderden leiders van jeugdbewegingen, de sportmonitoren, de animatoren op speelplein,….. Ook zij kunnen tijdens hun zomerse activiteiten hun steentje bijdragen om kinderen te laten schitteren. Door een STEM-mige, talige of ondernemende bril op te zettten, brengen zij kinderen spelenderwijs vaardigheden bij die ook op school van pas komen.

Ook als je al een zomerschool hebt gevonden waar je lesgever of vrijwilliger zal zijn, kan je je aanmelden en genieten van onze gratis ondersteuning. Je wordt dan regelmatig op de hoogte gehouden van nieuwe intervisies, opleiding, leuk lesmateriaal,…

Wat heeft de provincie jou te bieden?
 • Via het contactformulier kan je je opgeven als vrijwilliger voor een zomerschool. Wij brengen je dan in contact met organisatoren van zomerscholen bij jou in de buurt. Of als je al een zomerschool hebt, houden we je op de hoogte van ons aanbod! Hoe meer (potentiële) lesgevers/vrijwilligers zich aanmelden, hoe rijker en gevarieerder ons platform wordt.
 • We bieden je gratis online opleidingsmodules aan die focussen op relevante pedagogische en didactische aspecten voor zomerscholen. Meer info hierover vind je in het gekleurde kader hieronder.
 • Tijdens intervisiemomenten kan je leren van elkaar, kan je leuke ideeën uitwisselen, enz. Kijk op de homepagina voor de data en schrijf je in!
 • We bundelen heel wat nuttig lesmateriaal en nuttige lesideeën voor jou. Je hoeft niet te vertrekken van een wit blad. Klik hiervoor op “Les- en andere materialen”.
 • We leren via opleiding vrijwilligers op speelpleinen, kampen, …hun activiteiten verrijken met STEM-mige en talige elementen.
 • We geven antwoord op de Meest Gestelde Vragen. Vind je het antwoord niet? Contacteer ons via mail op zomerscholen@vlaamsbrabant.be.

Herbekijk de webinars

 • Webinar 10/7:
  Wat, hoe en waarom van het initiatief ‘schitterend aan de start’.

 

De provincie wil vrijwilligers zo goed mogelijk ondersteunen (lesgevers, begeleiders…). Daarom bieden we twee zaken aan. Op de eerste plaats kan je een online opleiding volgen. Daarnaast bieden we tijdens de zomervakantie ook online intervisiesessies aan.

De online opleidingsmodules vragen een kleine 2u om helemaal te doorlopen. Je krijgt er achtergrond en concrete ideeën over hoe leren werkt, over differentiatie en maatwerk, over taalstimulering en coöperatieve werkvormen, over groeigericht evalueren en inzetten op motivatie. Wanneer je al deze sessies doorlopen hebt, krijg je een Certificaat van Deelname.

Deelnemen is eenvoudig:

 1. Je logt in door hier je gegevens achter te laten.
 2. Je krijgt een mail met een link om in te schrijven.
 3. Je geeft je naam, mailadres en kiest een paswoord om in de toekomst in te loggen.
 4. Je kan eraan beginnen! Nadat je alle modules hebt doorlopen, krijg je een Certificaat van Deelname in je mailbox.

Verspreid de boodschap. Samen vormen we over gans onze provincie een netwerk dat ervoor zorgt dat iedereen straks schittert!

We hebben jou nodig!